Op zoek naar een elektriciteitskeuring in Antwerpen?
Ook in Antwerpen geldt dat bij verkoop van een woning, je in het bezit moet zijn van een gelijkvormigheidsverslag betreffende de elektrische installatie. Het kan daarom nodig zijn om een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren, zodat je in het bezit komt van een dergelijk keuringsrapport. Een elektrische keuring is verplicht voor nagenoeg alle wooneenheden, zoals huizen, appartementen, studio’s, studentenhuizen en vakantiewoningen. De elektriciteitskeuring dient uitgevoerd te worden door een door de minister erkende keuringsinstantie, zoals een erkende elektricien. Als je ook een keuring wilt laten uitvoeren, dan heb je in Antwerpen altijd wel een lokale elektricien in de buurt die hiertoe bevoegd is.
Meer informatie over elektriciteitskeuring op www.elektricien-jk.be
In welke gevallen is een elektriciteitskeuring verplicht?
Woningen van na 01-10-1981 worden gezien als een nieuwbouwwoning en zijn in de meeste gevallen voorzien van een keuringsrapport. Woon je in een nieuwbouwwoning en is je keuringsrapport nog geen 25 jaar oud? Dan hoef je geen verplichte keuring meer te laten uitvoeren. Is je keuringsrapport wel ouder dan 25 jaar, dan is deze niet meer geldig en moet je een nieuwe elektriciteitskeuring laten uitvoeren. Verder geld een verplichte keuring voor de volgende gevallen:
- Als de woning verkocht wordt en een installatie heeft van voor 01-10-1981.
- Wanneer de elektrische installatie wordt uitgebreid of gewijzigd.
- Als er een verzwaring plaatsvindt van de elektrische aansluiting.
- Bij tijdelijke elektrische installaties, zoals een werfkast.
Waaruit bestaat het keuringsrapport?
Het keuringsrapport bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste het eigenlijke gelijkvormigheidsverslag waarin de keuringsresultaten beschreven staan. Dan is er ook nog een eendraadschema en positieschema benodigd. Dit moet de eigenaar van de woning aan de keuringsinstantie voorleggen. Deze schema’s geven schematisch weer hoe de elektrische installatie in de woning eruit ziet en de plaatsen waar alle stroompunten, wandcontactdozen en schakelaar zitten. Ook moet je de EAN code van de elektrische installatie doorgeven. Deze code staat vermeldt op de energiefactuur.
Wat als de elektrische installatie is afgekeurd?
Het kan voorkomen dat je elektrische installatie niet in orde is en wordt afgekeurd. Je krijgt dan geen keuringsrapport overhandigd. Dit zal de verkoop van de woning overigens niet vertragen, maar je moet de nieuwe eigenaar alsnog een keuringsrapport overhandigen. Begin je niet direct aan herstelling, dan heeft de nieuwe koper een jaar de tijd om de elektrische installatie te herstellen en opnieuw te laten keuren. Bij keuring ben je ook verplicht om de controlerende instantie op de hoogte te stellen van de datum van verkoop van de woning. Bij zeer ernstige gebreken is het wel noodzakelijk om direct een herstelling te laten uitvoeren, zodat je bij het passeren van de akte bij de notaris een goed keuringsrapport kunt overleggen.